+3.39% Bitcoin (BTC) 26607.44 EUR
+0.14% Ethereum (ETH) 1670.86 EUR
-0.60% Litecoin (LTC) 83.91 EUR
+1.23% B-Cash (BCH) 114.9 EUR
-3.27% Ethereum (ETH) 0.0634583 BTC
-3.95% Litecoin (LTC) 0.00318857 BTC
-2.48% B-Cash (BCH) 0.0043531 BTC
+3.40% Bitcoin (BTC) 28838.7926 USDC
0.00% USD Coin (USDC) 0.93 EUR
+3.59% Bitcoin (BTC) 28840.853 USDT
-0.03% Tether (USDT) 0.93 EUR
+5.53% Chainlink (LINK) 6.95 EUR
+1.89% Chainlink (LINK) 0.00026401 BTC
+0.20% Dogecoin (DOGE) 0.06 EUR
-2.93% Dogecoin (DOGE) 0.00000265 BTC
-0.42% Uniswap (UNI) 5.5 EUR
-4.03% Uniswap (UNI) 0.00020907 BTC
-0.51% Cardano (ADA) 0.34 EUR
-4.11% Cardano (ADA) 0.00001328 BTC
+0.04% Tron (TRX) 0.06 EUR
-3.38% Tron (TRX) 0.00000228 BTC
+0.20% Shiba Inu (SHIB) 0.00000994 EUR
+1.14% Zcash (ZEC) 34.88 EUR
-3.70% Zcash (ZEC) 0.001313 BTC
-2.17% Basic Attention Token (BAT) 0.00000899 BTC
+9.97% TradeFlow (TFLOW) 0.12410951 BUSD

Πώς η crypto βιομηχανία αφαίρεσε την ιδιωτικότητα από την εξίσωση

18-10-2021

Η ιδιωτικότητα είναι ένα δύσκολο θέμα. Λίγοι άνθρωποι θα αμφισβητούσαν ότι η ιδιωτικότητα είναι ασήμαντη. Είναι συνήθως πιο διασκεδαστικό να συζητάμε επίμαχα θέματα. Ως αποτέλεσμα, τα περιορισμένα επιχειρήματα κατά της ιδιωτικής ζωής καθιστούν μάλλον κουραστικό να επιχειρηματολογούν και είναι απλό να θεωρούνται δεδομένα. "Το να λες ότι δεν νοιάζεσαι για την ιδιωτικότητα επειδή δεν έχεις τίποτα να κρύψεις είναι σαν να υποστηρίζεις ότι δεν νοιάζεσαι για την ελευθερία του λόγου επειδή δεν έχεις τίποτα να πεις", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Edward Snowden. Αλλά τι γίνεται αν το απόρρητό σας δεν είναι κορυφαία προτεραιότητα; Τι γίνεται αν τεθεί σε κίνδυνο η ιδιωτική σας ζωή; Κι αν ό,τι κάνεις παρακολουθείται πάντα;
Θα μπορούσες να αντεπιτεθείς. Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση της βιομηχανίας του Bitcoin και δεν υπάρχουν αρκετά άτομα που αγωνίζονται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
 
Ιδιωτικότητα εναντίων διαφάνειας
 
Οι περισσότεροι πολιτισμοί έχουν φυσικά μετρητά για νόμιμο χρήμα, οπότε ποιο είναι το φυσικό ισοδύναμο των μετρητών σε μια ψηφιακή κοινωνία; Ο Satoshi Nakamoto φαίνεται να βρήκε μια εύκολη λύση σε αυτό το ερώτημα και μια αγορά πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ξεφυτρώσει γύρω από αυτό. Δυστυχώς, η αρχική ιδέα του Satoshi υπολείπεται τουλάχιστον σε μία πτυχή, και αυτή είναι η ιδιωτικότητα. Υπάρχει ιδιωτικό νόμιμο χρήμα. Όταν κάποιος εμπορεύεται κέρματα ή τραπεζογραμμάτια (επίσης γνωστά ως "bills" στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά) για ένα αντικείμενο ή μια υπηρεσία, μόνο τα δύο εμπλεκόμενα άτομα γνωρίζουν τη συναλλαγή. Εάν το είδος ή η υπηρεσία περιορίζεται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, απαιτείται ταυτοποίηση. Επιπλέον, εάν προσφέρετε ένα χαρτονόμισμα των $10 στην κυρία στην αγορά της λαϊκής, δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει πόσα χρήματα έχετε στον τραπεζικό σας λογαριασμό.
 
Οι συναλλαγές στο blockchain του Bitcoin, από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς ορατές. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά των συναλλαγών, η συχνότητα και τα υπόλοιπα είναι όλα ορατά στο ευρύ κοινό. Το white paper του Bitcoin αφιερώνει μόλις μισή σελίδα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, με συνιστώμενες λύσεις που δεν λειτουργούν πάντα όπως προβλέπεται, ειδικά για το blockchain δεύτερης γενιάς που βασίζονται σε λογαριασμούς, όπως το Ethereum.
 
Υπάρχουν οδηγίες χρήσης για το πώς να αποκτήσετε μεγαλύτερη ιδιωτικότητα με το Bitcoin, αλλά είναι εξαιρετικά τεχνικές και συνήθως υποστηρίζουν τη χρήση τεχνολογιών που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους χρήστες. Υπάρχουν μερικά blockchain δίκτυα που έχουν κατασκευαστεί με την ιδιωτικότητα ως προεπιλογή, αλλά η πλειοψηφία δεν επιτρέπει πιο προηγμένη προγραμματικότητα, όπως ευφυές συμβόλαια, οι οποίες επιτρέπουν νέες περιπτώσεις χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικής λογικής στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi).
 
Αφήνοντας πίσω την ιδιωτικότητα 
 
Γιατί η blockchain κοινότητα απέτυχε να καταστήσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής κορυφαία προτεραιότητα; Πρώτον, η ιδιωτικότητα έχει παραμεριστεί υπέρ τριών άλλων προτεραιοτήτων: ασφάλεια, αποκέντρωση και επεκτασιμότητα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτά τα τρία στοιχεία δεν είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά πρέπει να είναι αμοιβαία ασύμβατοι όσον αφορά την ιδιωτική ζωή;
 
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασφαλιστεί. Ιστορικά, μέθοδοι απορρήτου όπως οι αποδείξεις μηδενικής γνώσης ήταν υποτονικές και αναποτελεσματικές και η κλιμάκωση τους είναι δύσκολη. Αλλά επειδή η ιδιωτικότητα είναι δύσκολη δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι μια ανησυχία. 
 
Ο τελικός λόγος είναι πιθανότατα ο πιο ανησυχητικός. Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη παρανόηση στα μέσα ενημέρωσης ότι οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων είναι εντελώς ανώνυμες. Όχι, δεν θα το κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα με τη λανθασμένη πεποίθηση ότι οι συναλλαγές τους είναι ιδιωτικές. Η απουσία ανωνυμίας αυξάνεται καθώς τα εργαλεία έρευνας του blockchain δικτύου γίνονται πιο προηγμένα. Έτσι, πότε η ιδιωτική ζωή γίνεται αρκετά απαραίτητη για να δοθεί προτεραιότητα;
 
Η ιδιωτικότητα στα χρηματοοικονομικά
 
Τι είναι PriFi; Το PriFi, ή "Privacy Finance", είναι η αναγνώριση της crypto βιομηχανίας ότι τα κάναμε θάλασσα με την ιδιωτικότητα. Τα κάναμε τόσο φρικτά που, 12 χρόνια μετά την ανάπτυξη αυτού του τομέα, μόλις τώρα φτάνουμε στο στάδιο όπου η ιδιωτικότητα είναι αρκετά απαραίτητη για να χρειαστεί το δικό της hashtag. Λοιπόν, πού πάμε από εδώ και πέρα για να παρέχουμε περισσότερη ιδιωτικότητα που προστατεύει τους τακτικούς χρήστες κρυπτογράφησης, επιτυγχάνοντας παράλληλα την ψηφιακή ιδιωτικότητα ίση με τα μετρητά;
 
Η εκπαίδευση είναι το πρώτο βήμα. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί καθώς η κοινωνία γίνεται πιο ψηφιακή. Το πρώτο βήμα είναι να εκπαιδεύσουμε τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις διακρίσεις μεταξύ μυστικότητας και ιδιωτικότητας. Η μυστικότητα ορίζεται ότι δεν θέλει οι άνθρωποι να γνωρίζουν τίποτα. Η ιδιωτικότητα δεν θέλει να μάθει όλος ο κόσμος για κάτι. Η μυστικότητα είναι πολυτέλεια. Η ιδιωτικότητα είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
 
Το επόμενο στάδιο είναι να γίνει η προστασία της ιδιωτικής ζωής πιο προσιτή. Η απόκτηση ιδιωτικότητας στα crypto δεν θα πρέπει να απαιτεί αδέξιες λύσεις, αμφίβολες μεθόδους ή μια διεξοδική κατανόηση της εξελιγμένης κρυπτογράφησης. Το προαιρετικό απόρρητο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στα blockchain δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών ευφυών συμβολαίων, με το πάτημα ενός κουμπιού.
 
Το τελικό στάδιο είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής κάποιου. Το θέμα της ιδιωτικής ζωής είναι επίκαιρο. Το τελευταίο νομοσχέδιο υποδομής στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει μια διάταξη για την επέκταση της ενότητας 6050I του φορολογικού κώδικα, η οποία υποχρεώνει μεμονωμένους αντισυμβαλλομένους να συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες μεταξύ τους για συναλλαγές μετρητών άνω των $10.000, σε κρυπτονομίσματα. Το Coin Center, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπεράσπισης και έρευνας υπέρ των κρυπτονομισμάτων, είναι έτοιμο να αμφισβητήσει τη συνταγματικότητα αυτής της crypto κίνησης.
 
Μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας χωρίς να είμαστε ανεύθυνοι και να διατηρήσουμε την ορθολογική ιδιωτικότητα με τους δικούς μας όρους, οπλισμένοι με καλές πληροφορίες, μια απλή εμπειρία χρήστη και αποφασιστικότητα να καταστήσουμε την προστασία της ιδιωτικής ζωής προτεραιότητα για τα κρυπτονομίσματα.